De websites die ik maak, draaien op het WordPress framework. WordPress is een gratis beheersysteem voor websites. Het heeft enorm aan populariteit gewonnen in de laatste jaren. Anno 2014 wordt WordPress gebruikt door 23,1% van alle websites wereldwijd. Dit is een ontzettend hoog cijfer.
Wordpress geraakte bekend als een blogging platform, maar is in de loop der jaren zoveel meer geworden als dat.

Enkele van de voordelen die WordPress biedt

Aanpasbaar aan ieder doel
Of je doel nu is om een blog uit te bouwen, of om een professionele website voor je bedrijf neer te zetten, WordPress is het geschikte framework. Door zijn populariteit beschikt het over het meest uitgebreide assortiment aan plugins en thema’s. Hierdoor kan je er echt wel alle kanten mee uit!

Veel support
Er zijn veel developers die werken met WordPress. Want stel nu dat je een probleem hebt met je WordPress installatie?
Gezien WordPress zo wijdverspreid is, zijn er vast en zeker experts te vinden die jouw specifieke problemen kunnen oplossen.
Zeker op freelance websites als oDesk en Elance vind je een massa freelancers die voor jou WordPress klusjes willen uitvoeren.
Daarnaast kan je ook via YouTube veel tutorials en how-to’s vinden.

Je kan meteen zelf aanpassingen maken
In plaats van geld te geven aan een servicecontract voor je developer voor iedere kleine aanpassing, kan je deze aanpassingen met WordPress vaak zelf doen! Het is zo, dat als je wat overweg kunt met een computer en Microsoft Word, je ook (mits wat training) overweg kunt met WordPress. Dit heeft als bijkomend voordeel dat ook de snelheid waarmee de veranderingen worden uitgevoerd sterk wordt opgedreven. Je maakt de veranderingen als het jou het best uitkomt, en niet je developer. Wil je dat een bepaalde pagina midden van de nacht op zondag wordt aangepast? Met WordPress kan je het snel zelf, en moet je niet wachten tot je developer je mail heeft gezien en de website heeft aangepast.

Zoekmachine vriendelijk
Wordpress is heel goed geschreven qua code. Zo is er weinig tot geen overbodige code. Dit is een belangrijk voordeel voor de zoekmachines. Google prefereert websites die correct en snel gecodeerd zijn. Dit zorgt ervoor dat Google je site zal bevoordelen in de rankings van de zoekmachines.

Aanpasbaar van overal
Bij WordPress moet je niet ter plaatse bij je computer/server zijn om aanpassingen te kunnen doen. Of je nu in België, Nederland of China bent, je website kan je van overal aanpassen.

Uitgebreide bibliotheek aan plugins en thema’s
Wordpress heeft een heel uitgebreide bibliotheek aan plugins en thema’s. Deze thema’s en plugins worden ontwikkeld door anderen, en kan je snel uitbreidingen voor je website kopen of gratis installeren.
Enkele mogelijkheden voor plugins.

  • Je kan de website betalend maken, en de toegang uitsluitend geven aan mensen die een maandelijkse bijdrage geven
  • Je kan via plugins gemakkelijk zorgen voor contactformulieren
  • Je kan plugins gebruiken om de beveiliging van je WordPress website te verzekeren
  • Via plugins kan je gemakkelijk een forum uitbouwen voor je gebruikers
  • Een site die meerdere talen ondersteund is ook mogelijk via een WordPress plugin
  • Ook het uitbouwen van een webshop (online artikelen verkopen) kan via WordPress plugins!

Uitgebreide media mogelijkheden
Audio en video zin gemakkelijk te integreren door deze toe te voegen aan posts en pages. Dit gebeurt via een ingebouwde functie “Media toevoegen” die er meteen voor zorgt dat alles correct op de pagina wordt gezet.

Snelle leercurve
Wordpress is vriendelijk voor zowel beginners als experts. Je kan je website heel simpel houden, maar het is ook mogelijk om als een echte expert te gaan werken, en een website op te zetten die meertalig is, met een ledenbeheersysteem, … De mogelijkheden zijn enorm!